Rekisterinumero FIN41336/05
Syntymäaika 15.03.2005
Ataksia N/N
Lonkat A/A
Kyynärät 0/0
Polvet 0/0
Silmät OK (2007 & 2010)
Silmät Kortikaalinen Kaihi, molemmat silmät, kohtalainen (2014)
Kasvattaja Elin L. Bøe
Omistaja Sini Korhonen

Hieman Freiasta

Freia on ensimmäinen buhundini ja samalla ensimmäinen oma koirani. Hain Freian Norjasta vuonna 2005. Freian vanhemmat ovat kaunis Shila ja komea Vikingborgen’s Prins Pongo. Freia on Shilan toisesta pentueesta.

Freia on luonteeltaan miellyttämisenhaluinen ja enemmän pehmeä kuin kova. Freia käyttää mielellään ääntään, ja sen voi kuulla haukkuvan, vinkuvan, ölisevän, vorisevan ja urisevan. Freia pitää lähes kaikista ihmisistä ja osaa “hymyillä” (paljastaa etuhampaansa kun on iloinen).

Valitettavasti Freia on myös osoittautunut ääniherkäksi. Se ei mene äänistä paniikkiin tai täysin lukkoon, mutta esim. ukkonen ja ilotulitukset aiheuttavat selkeästi hieman ahdistunutta haukkumista. Se kestää yksittäiset pamahdukset ja kääntyy vain katsomaan niitä, jonka jälkeen jatkaa matkaansa, mutta useat pamahdukset peräkkäin aiheuttavat ahdistuneisuutta. Freia on luovuttanut verta Hannes Lohen koirageenitutkimukseen ja osallistunut sen kautta ääniherkkyystutkimukseen, jossa etsittiin mahdollista geeniä/geenejä jotka voisivat aiheuttaa ääniherkkyyttä.

Freian kanssa on nuorena käyty tokon alkeiskurssi, pentukurssi ja agilityn alkeiskurssi. Näyttelyistä Freia on saanut yhden sertin ja paljon eri värisiä nauhoja keltaisesta vaaleanpunaiseen.

Nyt veteraani-iällä Freian kanssa on aloitettu rally-tokon harrastaminen. ALO-luokka on taputeltu, ja vielä meinasimme jossain välissä kokeilla startata AVO-luokkaa. Freia tekee asioita todella mielellään, mutta on toisinaan hieman kärsimätön. Se innostuu hyvistä herkuista ja saa niistä hyvin motivaatiota. Leluun se tarraa niin kovasti, että nousee lelun mukana jos lelun vain nostaa tarpeeksi korkealle.

Freian terveys on ollut erinomainen. Elämänsä aikana Freialla on ollut pari kertaa (lievä) kennelyskä ja nenäpunkkeja. Lisäksi olemme käyneet tikkaamassa siltä yhden haavan umpeen. Muuten on käyty lähinnä rokotuksilla. Vuonna 2014 sille diagnosoitiin kortikaalikaihi, jonka takia näkökyky on hieman heikentynyt, mutta se ei Freiaa ole toistaiseksi juuri haitannut.

Vuonna 2007 Freia sai 5 pentua upean norjalaisen DK NO MVA NOV-03 Sangrebakkens Fantin kanssa. Pentueeseen syntyi 4 vaaleaa urosta ja yksi musta narttu, joista musta narttu jäi itselleni.