Metsästysbuhund

Buhund ei varsinaisesti ole metsästyskoira, mutta aikoinaan sitä on käytetty jonkin verran myös metsällä. Vielä nykyäänkin buhundin voi mahdollisesti opettaa metsälle. Buhund on äänellään toimiva koira, eli sen voi opettaa haukkumaan hirveä tai siitä voi saada haukkuvan lintukoiran. Osalla saattaa olla rohkeutta jopa karhuille, eikä villisikakaan ole vieras juttu harrastajille.

Toisilla buhundeilla on enemmän riistaviettiä kuin toisilla, eli metsästysharrastusta miettiessä kannattaa tiedustella millaisia vanhemmat ovat. Buhundia ei myöskään kannata ottaa, jos metsästys on ehdoton toive harrastuslistalla; kaikki koirat eivät toimi, eikä buhundista todennäköisesti ikinä saa yhtä hyvää metsästyskaveria kuin oikeasti metsästykseen jalostetusta koirasta.
Vanhempien vieteistä kysellessä kannattaa myös varmistaa ettei saalis- ja riistaviettejä ole sekoitettu keskenään. Buhundit ovat usein hyvinkin saalisviettisiä, mutta riistaviettiä ei välttämättä ole ollenkaan tai sitä voi olla vain hyvin vähän.

Buhundien kanssa metsästetään lähinnä Ruotsissa ja Norjassa, ja yleisimmin hirveä tai peuraa. Peuraa buhund ajaa edellään haukkuen samalla. Hirven se pysäyttää haukulla ja linnut se joko ajaa ylös tai haukkuu puuhun.
Usein buhundeja käytetään myös haavakoiden jäljestykseen, ja tässä ne ovatkin osoittautuneet erinomaisiksi. Etenkin Ruotsissa buhundien kanssa harrastetaan melko paljon verijälkeä (viltspårprov).

Buhund koulutetaan kuten mikä tahansa muukin metsästyskoira, mutta aina muistaen ettei sillä välttämättä ole voimakasta luontaista taipumusta oikeanlaiseen metsästyskäyttäytymiseen. Ei siis pidä pettyä jos koulutus ei tuota haluttua tulosta. Buhund voi olla toisinaan myös turhan kärsimätön, se voi luovuttaa helposti jos saaliseläin katoaa, ja lähteä etsimään uutta kohdetta. Tai se voi keskittyä hyvin ja olla luovuttamatta vaikeuksista huolimatta. Älykkäitä buhundit joka tapauksessa ovat, joten niille on mahdollista opettaa monenlaisia käyttäytymismalleja.
Jos buhundia täytyisi verrata johonkin metsästysrotuun, olisi se ehkä lähinnä pohjanpystykorvaa.

On myös sanottu, että “buhund on monikäyttöinen metsästyskoira, jonka seurakoiraihmiset ovat tuhonneet” (suora suomennos). Onko se totta vai ei, jää muiden päätettäväksi… ;)

Tämän sivun kuvissa esiintyvät buhundit ovat Tulhun (Alma) vanhemmat Andur ja Tu-San Naisa of Dania. Molle ja Naisa harrastavat verijälkeä ja kuuluvat hälyryhmään. Kolari- ja haavakkotilanteissa heidät voidaan siis soittaa jäljestämään vahingoittunut eläin. Lisäksi Mollen ja Naisan kanssa käydään hirvimetsällä.
Kuvat ovat luovuttaneet Peter Magnusson sekä Anette Fransson.